Артистично плуване

По света

Първоначално наричали тази дисциплина фигурно плуване, художествено плуване, воден балет, за да се утвърди накрая като синхронно плуване.

Дисциплината включва елементи от скоковете във вода, използва и различни техники от плувните стилове, както и от гмуркането с продължителното задържане под повърхността на водата.

Първите демонстрации са още през 1882 г. във Великобритания, а през 1932 г. британците правят и първия европейски шампионат.  Едва през 1945 г. синхронното плуване започва да се популяризира в САЩ, а в Европа идва 2 години по-късно.

Международно признание получава през 1952 г. на олимпиадата в Хелзинки, на която тимът на САЩ прави демонстрация. Още тогава към ФИНА се създава комисия и се утвърждава международен правилник.

В България

Първата демонстрация у нас се прави през 1960 г. с 8 състезателки, които са студентки. Същата година дисциплината е включена в програмата на Висшия институт за физкултура (ВИФ), сега НСА. Състезания обаче се правят едва през 1982 г.

Първият отбор е сформиран от Бистра Димитрова в дружество „Академик”, следват Варна, ЦСКА, ВИФ, „Левски”. Първото републиканско първенство е през 1983 г. Титлата на соло печели Ирина Димитрова.

Година по-късно, през 1984-а, за първи път България участва на международен форум в Москва, както и на турнир в София, за който идват отбори от Куба, Швейцария, бившия СССР, Швеция и Италия. Най-големият успех за синхронното ни плуване е през 2004-а. На олимпиадата в Атина за първи път участват българки в този красив спорт. Ася Анастасова и Богдана Зарева се класират 20-ти при дуетите.

Доайен на българското синхронно плуване е Бистра Димитрова. Освен че е първата треньорка на клуб „Академик”, тя е и първата треньорка на националния отбор (1981-1992 г.). До 1989 г. е преподавател е в катедрата „Водни спортове” на НСА, където обучава десетки специалисти от страната и чужбина. От 1986 до 1993 г. е член на Техническата комисия към Европейската лига по плуване. Тя създава и първия клуб по синхронно плуване в Гърция, в който работят нейни дипломантки от НСА. Дипломира и първата треньорка на Турция. Наградена е от МОК с грамота за особени заслуги в развитието на този спорт. Признание получава и от Европейската федерация по плувни спортове.