ШЕСТО МЯСТО ЗА ДИАНА ПЕТКОВА, ГАБРИЕЛА ГЕОРГИЕВА ФИНИШИРА ОСМА, А ПЕТЪР МИЦИН Е ФИНАЛИСТ НА ЕП

7 декември 2023

ШЕСТО МЯСТО ЗА ДИАНА ПЕТКОВА, ГАБРИЕЛА ГЕОРГИЕВА ФИНИШИРА ОСМА, А ПЕТЪР МИЦИН Е ФИНАЛИСТ НА ЕП

   Диана Петкова се нареди на шесто място във финала на 100 м съчетано плуване на Европейското първенство за мъже и жени в Отппени, Букурещ. Петкова, която влезе сред най-добрите в дисциплината, благодарение на уважена контестация, подадена от Българска федерация плувни спортове, завърши за 58.95 сек. Това ѝ отреди шестата позиция на 1.48 сек от победителката Шарлот Боне (Франция). Втора се нареди нейната сънародничка Берил Гадтелдело, а трета завърши шведката Луизе Хансон. 

       В другия финал с българско участие Габриела Георгиева финишира на осма позиция в надпреварата на 200 м гръб. Георгиева завърши за 2:04.59 мин. Изоставането ѝ от шампионката Меди Харис (Великобритания) беше 2.14 сек. Сребърен медал спечели британката Кейти Шанахан, а трета се нареди французойката Полин Мею.

       Силното представяне на българите на Европейското първенство продължи Петър Мицин, който се класира за финал в дисциплината 200 м бътерфлай. Мицин финишира с личен рекорд от 1:53.77 мин и намери място сред най-добрите на Стария континент с осми резултат. Това ще бъде първо участие за световния рекордьор на 400 м свободен стил при юношите на финал на голям шампионат при мъжете. Медалите в дисциплината ще бъдат разпределяни утре (08.12) от 19.09 часа.

      “Искам да поздравя състезателите и всички, които милеят и помагат на българското плуване. Представянето на плувците ни е плод на много труд и нерви в последните три дни. Гледаме напред, защото сме в средата на шампионата. Очаквам още добри класирания. Всички виждат, че плувците ни са много добре подготвени и в отлична форма”, заяви след края на състезателния ден главният треньор на националния отбор Кристиян Минковски.