Президентът на World Aquatics постави висока оценка за работата на БФПС

28 май 2023

Президентът на Международната федерация по водни спортове (World Aquatics) Хюсейн Ал Мусаллам постави висока оценка за работата на Българската федерация плувни спортове (БФПС) по време на двудневната си визита в София. Ал Мусаллам проведе срещи с представители на родната централа, на които бяха обсъдени съвременните тенденции в развитието на плувните спортове, предстоящото Световното първенство в японския град Фукуока и Летните олимпийски игри в Париж през 2024 г.

    “Проведохме изключително ползотворни разговори с президента на World Aquatics. Той обяви, че международната федерация има амбициозната задача да премести централата си от Швейцария в Унгария. Той беше много конкретен, когато сподели своята визия за развитието на плувните спортове в световен мащаб. Коментирахме и създаването на треньорски комитет, който ще оказва методическа помощ на всички страни, а България със сигурност ще се възползва от тази подкрепа, за да могат треньорите ни да са в крак със съвременните тенденции при подготовката на елитните спортисти”, каза Георги Аврамчев.

    Хюсейн Ал Мусаллам остана изключително доволен от дейността и резултатите на БФПС. Той се запозна с проблемите, които стоят на дневен ред пред родната централа и се ангажира със своевременна подкрепа от страна на международната федерация за разрешаването им.

    “Ще разчитаме на подкрепа при организирането на семинар, който федерацията ни ще реализира вероятно през месец септември. На него ще присъстват водещи чуждестранни треньори. Те ще споделят своя опит, за да могат нашите специалисти да се запознаят с добрите практики при формирането на успешни състезатели. Не е изключено на семинара да присъстват треньори от целия Балкански полуостров”, заяви Георги Аврамчев.

    Той допълни, че БФПС ще се възползва максимално от програмите, които предлага World Aquatics за подпомагане дейността на членуващите в нея федерации. Хюсейн Ал Мусаллам отбеляза сериозната роля на българските представители Таня Богомилова и Петър Стойчев в комитетите на международната централа и оцени високо тяхната дейност.

    Президентът на World Aquatics посети страната ни по повод удостояването му с титлата “Доктор Хонорис Кауза” на Национална спортна академия “Васил Левски”. Неговата номинация беше издигната от председателя на БФПС Георги Аврамчев и членовете на Управителния съвет.