Петър Мицин: “Преследвам три медала на Европейското първенство за юноши”

18 май 2023

Петър Мицин е едни от най-перспективните български плувци. Той се присъедини към лагера на националния отбор в Бургас в началото на седмицата и ще бъде сред участниците на силния Международен турнир “Купата на кмета”, организиран от Българската федерация плувни спортове (БФПС), който ще се проведе в “Парк Арена ОЗК”. Надпреварата започва утре (19.05).

    “Присъединих се малко по-късно към лагера на тима, защото имах ангажименти към клубния си отбор “Вихрен” Сандански. Взех участие в два турнира, а сега ще се стремя към силни резултати, защото има условия за постигане на такива в Бургас”, каза Петър Мицин пред сайта на БФПС.

    В надпреварата “Купата на кмета” Мицин ще участва за първи път в състезанието на 800 м свободен стил. 

    “С треньора на националния отбор Кристиян Минковски взехме решение да се пробвам и на по-дългата дистанция. Не съм се подготвял много за тази дисциплина, но се надявам да се доближа максимално до норматив за Летните олимпийски игри в Париж”, заяви националният рекордьор на 200 и 400 м свободен стил.

    Мицин се подготвя и за предстоящото Европейско първенство за юноши и девойки, което ще се проведе в началото на месец юли в сръбската столица Белград.

    “Работя за това да бъда във връхова форма на шампионата. Уверен съм, че мога да бъда сред медалистите и на трите дисциплини, в които ще участвам. Мисля, че съм сред фаворитите на 400 м свободен стил, но със сигурност ще атакувам отличията и на 200 м свободен стил и 200 м бътерфлай. Имам най-добрите времена в Европа за юноши и шансовете да се кача на почетната стълбичка са огромни”, категоричен беше Петър Мицин.

    В следващите състезания, в които той ще вземе участие, ще се опита да покрие и норматив за Летните олимпийски игри в Париж през 2024 г.

    “Напълно в моите възможности е да покрия норматив за Игрите на 200 и 400 м свободен стил. В момента съм на 2 секунди от целта. Може би ще ми бъде малко по-лесно на по-дългата дистанция, защото освен от плуване мога да сваля от времето си и при обръщанията, което прави задачата по-възможна за постигане. Мечтата ми е да плувам в Париж догодина и да покажа най-доброто от себе си сред най-добрите плувци на планетата”, каза Мицин.