ПЕТЪР МИЦИН ОСМИ В ЕВРОПА НА 200 М БЪТЕРФЛАЙ

8 декември 2023

ПЕТЪР МИЦИН ОСМИ В ЕВРОПА НА 200 М БЪТЕРФЛАЙ

Петър Мицин финишира на осмо място във финала на 200 м бътерфлай на Европейското първенство в 25-метров басейн за мъже и жени. Българският плувец финишира за 1:54.02 мин. В първата част от дистанцията той се движеше четвърти, но след това умората надделя и Мицин остана осми. Шампион в дисциплината стана Ное Понти от Швейцария с време 1:49.71 мин. Среброто заслужи италианецът Алберто Рацети, а трети се нареди унгарецът Ричард Мартон. След финала Петър Мицин анонсира, че ще вземе участие на Световното първенство в Доха, Катар. Шампионатът започва в началото на месец февруари 2024 г.

       “Резултатът във финала не е задоволителен. Знаех, че мога да се представя по-добре. Умората си каза думата. Има много над какво да се работи, за да се подобрявам. Конкуренцията е доста силна, но вече знам какво е да се състезавам с най-добрите в света и в Европа. Те са много по-опитни от мен, но се радвам, че се изправям срещу тях и показвам какво мога”, каза Петър Мицин веднага след финала.  

       Диана Петкова остана на 19 стотни от финала на 200 м съчетано плуване. Петкова финишира пета във втория полуфинал, взимайки дистанцията за 2:11.91 мин и се нареди девета в общото класиране. Най-доброто време в полуфиналите даде британката Аби Ууд, която спря хронометъра на 2:06.02 мин. Петкова е първа резерва за финала в дисциплината. 

       “Не съм разочарована от представянето си. Мисля, че не разпределих плуването си както трябва. В първите 100 метра не се чувствах добре, опитах да забързам след това, но беше малко късно. По-скоро не издържах психически. За първи път плувам толкова много полуфинали, имах и един финал, имаше много емоции. Не мога да кажа, че дадох всичко от себе си в това плуване, което е най-тъжното, защото беше по възможностите ми да стигна финал. На 50 м бруст имам големи шансове не само за рекорд, но и за полуфинал”, каза Петкова след края на състезанието. 

        Габриела Георгиева завърши участието си на континенталния шампионат с 18-о време в полуфиналите на 100 м гръб при жените. Георгиева финишира за 59.63 сек във втория полуфинал, в който плува състезателката с най-добро време - Меди Харис. Британката беше с 2.97 сек по-бърза от българката. 

       “При Габриела се получи една прекалена емоция в последните два дни, която тя очевидно не е готова да понесе в момента, но аз съм сигурен, че ще излезе от това състезание по-силна и по-уверена в себе си. Петър направи прекрасно плуване, но тръгна малко бързо, което според мен пак е плод на емоциите и му натежаха последните 50 метра. Той е млад състезател и тепърва ще трупа опит. Бъдещето е пред него. Диана не успя да направи това, което бяхме говорили като стратегия за плуването. Тръгна малко мудно и бавно, а после не можа да излезе от този ритъм, в който влезе в първите 100 метра, но все пак девето място е едно много добро класиране за български плувец на европейско първенство”, обобщи сесията главният треньор на националния отбор Кристиян Минковски.