НАЦИОНАЛИТЕ ПО ПЛУВАНЕ ЗАПОЧНАХА ПОДГОТОВКА В БУРГАС

2 май 2023

Националният отбор по плуване започна подготвителен лагер в Бургас. Днес (02.05) състезателите проведоха първата си тренировка под ръководството на селекционера Кристиян Минковски. Заниманията се провеждат в Спортен комплекс “Парк Арена ОЗК”. 

    В първия ден на лагера се включиха състезателките при жените Габриела Георгиева, Тиана Темелкова, Магдалена Пепегова, Катрин Радичева и Десислава Белова. От мъжкия тим подготовка започна само Никола Караиванов. Утре в Бургас ще пристигнат Дарън Кирилов, Алекс Найденов и Дейвид Найденов. На 10 май към тима ще се присъедини националният рекордьор на 400 и 800 м свободен стил Йордан Янчев. Три дни по-късно подготовка ще стартират най-добрният ни състезател на гръб Калоян Левтеров и рекордьорът на България на 200 м свободен стил и 200 м бътерфлай Антъни Иванов. На 15 май в тренировките ще се включи Петър Мицин, който спечели три златни медала на турнира “Multination”, провел се в Лимасол в началото на месец април. В Кипър 17-годишният Мицин постави и нов национален рекорд на 400 м свободен стил. 

    По време на лагера на националите ще помагат ръководителят на научно-приложната лаборатория Михаил Качунов и кинезитерапевтът Марий Иванов.

    Плувците се подготвят за силния Международен турнир “Купата на кмета”, организиран от Българската федерация плувни спортове със съдействието на Община Бургас. Надпреварата ще се проведе от 19 до 21 май в “Парк Арена ОЗК”. Лагерът в Бургас е част от подготовката на националния отбор за Световното първенство по плувни спортове във Фукуока, Япония. Шампионатът на планетата стартира на 14 юли, а надпреварите за  плувците започват на 23 юли.