МЪЖКАТА ЩАФЕТА НА “СПРИНТ СОФИЯ” ПОСТАВИ НОВ НАЦИОНАЛЕН РЕКОРД НА 4Х100 М. СЪЧЕТАНО ПЛУВАНЕ В ПОСЛЕДНИЯ ДЕН НА ДЛОП

2 юли 2023

МЪЖКАТА ЩАФЕТА НА “СПРИНТ СОФИЯ” ПОСТАВИ НОВ НАЦИОНАЛЕН РЕКОРД НА 4Х100 М. СЪЧЕТАНО ПЛУВАНЕ В ПОСЛЕДНИЯ ДЕН НА ДЛОП

Мъжката щафета на “Спринт София” триумфира в надпреварата на 4х100 м. съчетано плуване на Държавното лично отборно първенство за мъже и жени в 50-метров басейн. Калоян Левтеров, Тонислав Събев, Йосиф Миладинов и Йордан Янчев поставиха и нов национален рекорд - 3:41.66 мин. Сребърните медали заслужи квартетът на “Левски” Георги Янев, Виктор Русинов, Виктор Дамянов и Иван Палигоров. Трета се нареди щафетата на “Олимпия” в състав Борис Милев, Михаил Маджунов, Боян Найденов и Ангел Маргаритов. В същата надпревара при жените триумфираха Калина Николаева, Диана Петкова, Милена Христова и Тиана Темелкова от “Спринт” с време 4:22.71 мин. След тях финишираха щафетите на Турция и “Спринт София”. 

    Диана Петкова (“Спринт”) спечели златен медал в дисциплината 50 м. бруст при жените с време 32.40 сек. Втора и трета се наредиха сестрите Камелия и Магдалена Стоименови, които се състезават за “Спринт София”. Петкова спечели и надпреварата на 100 м. бътерфлай с време 1:02.84 мин., като след нея се наредиха Мария Митова от “Вихрен” и Сехер Кая от отбора на Турция.

    Йордан Янчев от “Спринт София” спечели в надпреварата на 200 м. свободен стил при мъжете. Той изпревари с половин секунда Антъни Иванов от ПСК “Черно море”, а третото място беше за съотборника на Иванов Даниел Нанков.

    Шампион от ДЛОП на 200 м. бруст при мъжете стана Любомир Епитропов от “Вихрен” Сандански, който завърши за 2:11.97 мин. и остави на сериозна дистанция Хъзър Каан Карлък (“Галатасарай”) и Мехмет Емре Джаглар от тима на Турция. 

    Антъни Иванов спечели златен медал в мъжкото плуване на 50 м. бътерфлай. Състезателят на ПСК “Черно море” спря хронометъра на 24.49 сек. и изпревари Йосиф Миладинов (“Спринт София”), който завърши за 24.68 сек. Трети на почетната стълбичка се качи Симеон Събев от “Царевец” с време 25.31 сек.

    Боряна Кирчева от ПСК “Черно море” спечели надпреварата на 100 м. свободен стил при жените. Тя единствена слезе под 58 секунди, като завърши за 57.99 сек. С 40 стотни изоставане на втората позиция се нареди Милена Христова от клуб “Спринт”, а трета остана Туана Бетюл Ергюн от Турция.

    Преслава Тошева от клуб “Дамини ЛВ” се представи най-добре от българките в плуването на 800 м. свободен стил. Тя финишира втора с време 9:07.53 мин. Победителка стана Азра Армаган от Турция с време 9:07.53 мин. Трета на почетната стълбичка се качи Жанет Ангелова от “Акулите” с време 9:18.78 мин.

    След последните стартове на шампионата Диана Петкова стана единствената със седем златни медала. Тя спечели във всяка една от дисциплините, в които участваше. С шест златни медала от ДЛОП приключи Боряна Кирчева, а с по пет са Калоян Левтеров и Йордан Янчев.