КАЛОЯН ЛЕВТЕРОВ, ЙОРДАН ЯНЧЕВ, БОРЯНА КИРЧЕВА И ДИАНА ПЕТКОВА С ПО ТРИ ЗЛАТНИ МЕДАЛА НА ДЛОП

30 юни 2023

КАЛОЯН ЛЕВТЕРОВ, ЙОРДАН ЯНЧЕВ, БОРЯНА КИРЧЕВА И ДИАНА ПЕТКОВА С ПО ТРИ ЗЛАТНИ МЕДАЛА НА ДЛОП

 

 

Оспорвани надпревари предложи и вторият ден на Държавното лично отборно първенство (ДЛОП) по плуване в 50-метров басейн, което се провежда на ЗПБ “Дианабад”. 

    Йордан Янчев спечели на 400 м. свободен стил при мъжете.    Състезателят на “Спринт” спря хронометъра на 3:55.65 мин. Втори се нареди Петър Мицин от “Вихрен” Сандански с време 4:00.41 мин. Бронзът отиде при представителя на Турция Йозгюр Йонджа, финиширал за 4:04.24 мин.

    Състезателка на столичния “Спринт” спечели и надпреварата на 200 м. бруст при жените. Камелия Стоименова започна много силно в първите 50 метра и запази аванса си до края. Стоименова завърши за 2:35.96 мин. На близо 3 секунди след нея беше Катрин Радичева от “Каменград”, а трета финишира Маргарита Стоименова, която е едва на 14 години и е сестра на победителката.  

    Шампион на 100 м. бруст при мъжете стана Любомир Епитропов (“Вихрен”). Той взе реванш срещу Тонислав Събев (“Спринт”), който го изпревари в състезанието на 50 м. бруст. В по-дългата дистанция Епитропов финишира за 1:00.85 мин., а Събев за 1:01.47 мин. Трети на почетната стълбичка се качи Георги Янев (“Левски”).

    Боряна Кирчева (ПСК “Черно море”) единствена слезе под 27 секунди в спринтовата надпревара на 50 м. свободен стил при жените. Кирчева завърши за 26.80 сек. Това беше трети успех за нея в рамките на Държавното лично отборно първенство след този на 50 м. бътерфлай и със смесената съчетана щафета на клуба ѝ. След нея останаха Милена Христова (“Спринт”) и Росина Тодорова (ПСК “Черно море”).

    Йосиф Миладинов от отбора на “Спринт” триумфира на 100 м. бътерфлай при мъжете. Националният рекордьор в дисциплината спечели очаквания с огромен интерес финал с време 52.73 сек. Сребърен медал за Антъни Иванов от ПСК “Черно море”, който финишира за 53.57 сек. Това беше пети медал за Иванов от първенството. Третото място беше за Виктор Христов от “Олимпия”.

    Калоян Левтеров (“Спринт”) беше най-бърз на 200 м. гръб при мъжете. Националният рекордьор в дисциплината финишира за 2:05.49 мин., оставяйки зад себе си Валентин Филипов от ПСК “Черно море” и Йозгюр Йонджа от Турция. Това беше четвърти медал за Левтеров от шампионата и второ злато след победата на 100 м. гръб.

    Втори успех в ДЛОП и за Габриела Георгиева. Състезателката на клуб “Дамини ЛВ” спечели на 50 м. гръб при жените с време 29.85 сек. Тя единствена слезе под 30 секунди. Сребърен медал спечели Александра Димитрова (“Спринт”), а трета завърши Дуру Баръсолу от тима на Турция. 

    Мъжката щафета на клуб “Спринт” спечели надпреварата на 4х100 м. свободен стил. Йосиф Миладинов, Калоян Левтеров, Тонислав Събев и Йордан Янчев финишираха за 3:24.11 мин., оставяйки след себе си квартетите на “Олимпия” и ПСК “Черно море”. Милена Христова, Тиана Темелкова, Калина Николаева и Диана Петкова донесоха успеха на “Спринт” и в женската щафета на 4х100 м. свободен стил. След тях се наредиха ПСК “Черно море” и тима на Турция.

    Александрина Алтънова от “Пирин” взе сребърен медал в плуването на 200 м. бътерфлай при жените. Победата взе Ниса Гюл Сердар от турския клуб “Галатасарай”. Туркинята Сехер Кайа взе бронза в дисциплината. Радина Радева (“Астери”) даде най-доброто време от българките в надпреварата на 1500 м. свободен стил при жените. Тя финишира на трето място за 17:58.43 мин. Победата бе за Азра Армаган от отбора на Турция, която завърши за 17:19.81 мин. Среброто беше за нейната сънародничка Мелиса Йозмен.